Ergenekon Kararları ve Düşündürdükleri

Ergenekon davası nihayet sona erdi. BBC dava ile ilgili 10 maddelik bir yazı hazırlamış. Ne zaman başladı, nasıl gelişti, neler oldu? Bunların cevabını alabilirsiniz...  

Yıllardır eleştirdiğimiz bir konuydu kararın alınamayışı. Suçlu olup olmadığı belli olmayan kimseler, sırf üzerlerindeki şüpheden dolayı yıllarca hapis yattılar, hücrede kaldılar. Vicdanlarımız sızladı. 

Bugün tarihi bir gündü... Dava sona erdi ve kararlar açıklandı. İşte kararlar... Ceza alanlar, beraat edenler, müeebbete mahkum olanlar vardı. 



Bu yazıyı hazırlamaktaki amacım yargı kararlarını eşleştirmek değil.

Zaten günlerce konuşulacaktır bu konular. Ki dava süreci henüz tamamlanmış değil. Alınan kararlara mutlaka itiraz edilecektir.

Kararla ilgili tek beklentim, yargının bu kararları bağımsız bir şekilde vermiş olmasıdır.

Kararın etkilerine dönecek olursak hemen herkes farklı bir tepki verdi desek yeridir. Sadece kendi facebook hesabımdaki arkadaşlarımın tepkisine bakacak olursam kimileri karara adeta bir intikam almışcasına sevindi; kimisi haksız bulup eleştirdi; kimisi ise bu davada verilen kararların başka davalarda verilememesinden yakındı...

Kısaca herkesin derdi farklıydı.

Twitter'da ise tepkiler daha sertti ve gündemin hızlı yayılmasının bir getirisi olarak daha hareketliydi. Kısa zamanda tepkiler çığ gibi büyüdü ve TT listesi bir anda kararın etkisine büründü ve etkisi giderek arttı.

Karar gndüz açıklanmasına rağmen 22:20 ve 22:40 saatlerinde TT listesi bu şekildeydi:


 

Günün en çok retweet edilenlerinden bir derleme yaptım. Gerek TT listesinde gerekse retweet edilenler arasında kararları destekleyen insanlar pek aktif değildi. Bugün twitter, kararları protesto edenlerin egemenliğindeydi desem daha doğru olur.

İşte günün en çok retweet edilenleri:



Muharrem İnce'nin bu tepkisini şaşkınlıkla karşıladım. Doğru bir bakış açısı olduğunu düşünmüyorum.



Benzer bakış açısını önemli yerlere yapılan atamalardan sonra da görmüştük. Siyasal bir gelenek haline geldi diyebiliriz.








Verilen kararlar Türkiye'deki "adalet" algısını olumsuz etkiledi gibi görünüyor. Pekçok davada -ki genellikle tecavüz, taciz, kadın cinayeti gibi davalar oluyor bunlar- kamu vicdanını rahatsız eden kararlar çıkarken, ordunun başında Genelkurmay Başkanlığı yapmış bir isimin suç örgütü üyeliği sebebiyle müeebbet hapis cezası alması insanları şaşkına çevirdi. Verilen tepkiler genelde bu yöndeydi.


Bu tepkilere ise Akparti milletvekili Şamil Tayyar sert bir cevap vermiş. Listeye giren tek  kararı destekleyen tweet bu oldu ama üslubunu çok sert buldum. Ortada açık bir nefret göze çarpıyor.

Günün en çok konuşulan fotoğrafı ise bu oldu. Hemen herkes bu fotoğrafı paylaştı. Ben fotoğrafla ilgili yorum yapmayacağım.








Kararları yanlı bulanlar da vardı. Bu bakış açılarını da göz önünde bulundurmak gerekir diye düşünüyorum.



En doğru sözü ise sanırım Metin Uca söylemiş.



Günün ilgin. gelişmesi ise habercilik alanında yaşandı. Silivri'de protesto gösterilerinde yangın çıktı ve bakın 2 gazete haberi nasıl sunmuş:





İnanın hangisine inanacağımı ben de bilmiyorum...

Herkes tepkisini ortaya koydu ama dikkatimi çeken şu oldu: neredeyse hiç kimse bu insanların hangi suçlardan dolayı ceza aldığını ve bu insanların gerçekten suçlu olup olmadığını anlayamadı.

Verilen tepkiler ise daha ziyade belirli bir kutuplaşmanın getirmiş olduğu nefret veya sahiplenme duygusundan kaynaklanıyor.

Evet, toplumda gözle görülür bir kutuplaşma var. Umarım bu kutuplaşma daha da artmaz. Çünkü süreç o yöne doğru gidiyor. Gezi Parkı direnişi ve akabinde yaşananlar da bunun habercisi.

Sanıklar hakkındaki iddialardan yola çıkarak kararın bende bıraktığı etkiyi şu şekilde açıklayabilirim: Anladım ki hükumeti yıkmaya çalışmak, devleti ortadan kaldırmaya çalışmaktan daha büyük bir suçmuş.

Umarım bundan sonra her şey daha güzel olur.

mustafa arslan, ergenekon davası, balyoz davası, ergenekon tahliyeleri, sosyal medyada ergenekon, ergenekon kararlarının sosyal medyada yankıları, ergenekon davası ile ilgili kim ne dedi

Yorum Gönder

0 Yorumlar



Bilgilendiren Haberler'de günlük diziler, kadın programları, gündüz kuşağı programları, magazin programları, kore dizileri, hint dizileri, yerli diziler, fragmanlar, dizi fragmanları, sinema fragmanları, ilginç bilgiler, ilginç haberler, etkinlik duyuruları, internet ve bilgisayar kullanımına dair faydalı bilgiler, güzellik sırları, dekorasyon önerileri, edebiyat haberleri, komik videolar, oyun tavsiyeleri, sinema filmi fragmanları, blogger ipuçları, biyografiler, sevilen oyuncuların fotoğraf galerileri, şarkı sözleri, müzik listeleri, uydu tv frekansları ve yaşama dair çok daha fazlasını bulacaksınız.

Sosyal ağlarda bizi takip edin: Facebook | Twitter

İnternetten Video İndirme Yöntemleri | Youtube'dan Programsız Mp3 indirme | Aleyna Tilki kimdir? | TPDF ve Resim Dosyasındaki Yazıları Word'e Aktarmak

Bilgilendiren Haberler © 2011-2018. Dizi ve tv programı dışındaki yazıların her hakkı saklıdır. Kaynak göstermek koşulu ile alıntı yapılabilir.