Bu Sokaklar Bir Harika Dostum: Her Sokağa Rengerank Şemsiyelerden İstiyorum


Biz onu ilk defa Elif Şafak'ın gazete yazılarını derlediği Şemspare kitabının Fethi İzan imzalı kapağında gördük. 

Daha sonradan öğrendik ki çok beğendiğimiz bu çalışma Rafael Ledigos Ibanez ve Mario Berna Box'a ait olan 2008 tarihli "Contanto Baja La Sombra (Gölgede Şarkı Söylemek)" isimli enstalasyonla, en kibar deyişle, benzerlik gösteriyormuş.


 

Bu benzerlik çok eleştirildi ve gündem haline geldi. Daha sonra Elif Şafak kısaca "Beğendiğim bir çalışmaydı ve insanlara sosyal medya hesabımdan fotoğrafı gösterdim. Çok beğenildi ve benzerini biz de yapalım mı diye insanlarla konuştuk" şeklinde bir açıklama yaptı ve kendini savundu. Bana kalırsa akladı da.

Bu tartışmalar yaşandığı dönemde de bu yazıyı hazırlamak istemiştim ama kısmet bugüneymiş. Tartışmalar geçmişte kaldı ama o tartışmalardan sonra da çok güzel çalışmalar yapılmış. Gecikme, onları da paylaşmama vesile oldu.

Benzeri çalışmalar dünyanın hemen her yerinde yapılıyor ve bir dönem moda haline bile geldi. Şimdi de pek çok mekanda dekoratif amaçlı görebilmeniz mümkün. 

Bense dünyanın çeşitli ülkelerinde yapılan sokak uygulamalarından bir derleme yaptım. Umarım beğenirsiniz.

İspanya'daki şemsiyeli sokaklar



İspanya, Madrid, Getafe, 
Enstalayon: Ibanez ve Box, Fotoğraf: Doro y Mundo

İspanya, mekan bilinmiyor, fotoğraf: anonim

Portekiz'deki şemsiyeli sokaklar


Portekiz'de gerçekleştirilen "Agitagueda Art Festival" kapsamında Agueda kentinin pek çok yeri rengarenk şemsiyelerle dekore edilmiş. Şemsiye dekorasyonuna en çok sahip çıkan ve onunla özdeşleşen kent diyebiliriz Agueda için.


Portekiz, Agueda, fotoğraf: Pedro Nascimento

Agueda (Pedro Nascimento)

Portekiz, Agueda, fotoğraf: Pedro Nascimento

Portekiz, Agueda, fotoğraf: Pedro Nascimento

Portekiz, Agueda, Fotoğraf: Patricia Almeida

Portekiz, Agueda, Fotoğraf: Patricia Almeida


Portekiz, Agueda, Fotoğraf: Patricia Almeida

Portekiz, Agueda, Fotoğraf: anonim
Portekiz'de festival dışında da yapılan çalışma var.

Portekiz, Evora, Entalasyon: Alberto Hernandez

İsviçre'deki şemsiyeli sokaklar


İsviçre, Stockholm, Sveriege, Nisan 2012, Fotoğraf: Vilseskogen


Şili'deki şemsiyeli sokaklar


Talca Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından yürütülen 26 milyon dolarlık Kırmızı Şemsiye Projesi kapsamında Talca şehrinin pek çok yeri kırmızı şemsiyelerle donatıldı. Projede 400 şemsiye kullanılmış. 

Şili, Talca, Fotoğraf: anonim


Şili, Talca, Fotoğraf: anonim

Güney Kore'deki şemsiyeli sokaklar


Güney Kore, Seul, Mecentpolis Mall, Fotoğraf: anonim

Güney Kore, Seul, Mecentpolis Mall, Fotoğraf: anonim

Güney Kore, Seul, Children's Day, Fotoğraf: Garbo Yau

Türkiye'deki şemsiyeli sokaklar


Türkiye'de özellikle cafe'lerde sıkça gördüğümüz şemsiye dekorasyonunu açık hava uygulaması olarak Antalya Dönerciler Çarşısında görebilmekteyiz. Sokağın yapımına 125 bin, şemsiyeli dizaynına ise 10 bin tl harcanmış.

Türkiye, Antalya, Dönerciler Çarşısı, Fotoğraf: anonim

Kısa bir araştırma ile bulabildiklerim bu kadardı. Tahmin ediyorum ki daha fazlası da vardır.

Siz ne düşünürsünüz bilmem ama ben Şemspare'nin kapağına da dünyada yapılan benzer çalışmalara da hayran kaldım.

mustafa arslan, şemsiyeli sokaklar, şemsiye dekorasyonu, renkli şemsiyeli sokaklar, renkli şemsiye tasarımları, şemsiye çalışmaları, muhteşem şemsiye manzaraları, muhteşem sokak tasarımları, yaratıcı şemsiye tasarımları, dünyadan şemsiyeli sokak fotoğrafları, dünyadaki şemsiyeli sokaklar

Yorum Gönder

0 Yorumlar



Bilgilendiren Haberler'de günlük diziler, kadın programları, gündüz kuşağı programları, magazin programları, kore dizileri, hint dizileri, yerli diziler, fragmanlar, dizi fragmanları, sinema fragmanları, ilginç bilgiler, ilginç haberler, etkinlik duyuruları, internet ve bilgisayar kullanımına dair faydalı bilgiler, güzellik sırları, dekorasyon önerileri, edebiyat haberleri, komik videolar, oyun tavsiyeleri, sinema filmi fragmanları, blogger ipuçları, biyografiler, sevilen oyuncuların fotoğraf galerileri, şarkı sözleri, müzik listeleri, uydu tv frekansları ve yaşama dair çok daha fazlasını bulacaksınız.

Sosyal ağlarda bizi takip edin: Facebook | Twitter

İnternetten Video İndirme Yöntemleri | Youtube'dan Programsız Mp3 indirme | Aleyna Tilki kimdir? | TPDF ve Resim Dosyasındaki Yazıları Word'e Aktarmak

Bilgilendiren Haberler © 2011-2018. Dizi ve tv programı dışındaki yazıların her hakkı saklıdır. Kaynak göstermek koşulu ile alıntı yapılabilir.