2015 Nobel Kimya Ödülü'nü kazanan Aziz Sancar kimdir?

2015 Nobel Kimya Ödülü bir Türk'e verildi!!!

Orhan Pamuk'tan sonra Nobel kazanan 2. Türk olan Prof. Dr. Aziz Sancar, aynı zamanda Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi’ne kabul edilen üç Türk’ten de biri.

aziz sancar fotoğrafları, resimleri, çalışmaları
Prof. Dr. Aziz Sancar


1946 Mardin Savur doğumlu olan Aziz Sancar, İstanbul Tıp Fakültesi mezunu. 1977'de Dallas'taki Teksas Üniversitesi'nde doktorasını tamamlayan Sancar, şuan ABD’de Kuzey Carolina Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü’nde dersler veriyor. 

>> Can Dündar kimdir? Can Dündar biyografisi ve en güzel sözleri için tıklayın

DNA tamiri alanında çalışmalar yürüten Aziz Sancar, Nobel Kimya Ödülü'nü İsveçli Thomas Lindahl ve ABD’li Paul Modrich ile birlikte paylaşıyor.

Prof. Dr. Aziz Sancar, Lindahl ve Modrich; hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde kazandı.

İsveç Kraliyet Bilim Akademisi, ödüle layık görülen üç bilim insanını şöyle tanıttı:

"1970'lerin başlarında bilim adamları, DNA'nın son derece istikrarlı bir molekül olduğuna inanıyordu ancak Lindahl, DNA'nın aslında yeryüzünde yaşamın gelişimini imkansız kılacak bir yavaşlıkta bozulduğunu ortaya çıkardı. Öngörüsü, Lindahl'ın DNA'nın çökmesine sürekli engel olan moleküler bir makineyi keşfetmesini sağladı. Aziz Sancar, hücrelerin ultraviyole ışınlarının DNA'da neden olduğu hasarı tamir etmek için kullandığı nükleotid eksizyon onarım mekanizmasının haritasını çıkardı. Paul Modrich de hücrelerin, hücre bölünmesi esnasında DNA'nın kopyalanmasında ortaya çıkan hataları nasıl düzelttiğini buldu."

Aziz Sancar nobel kimya ödülünü kazandı

Bu yılın başarılı isimleri, Nobel Ödülü'nü Alfred Nobel’in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık'ta teslim alacak. Nobel kazanan kişilere verilen ödül, 3 milyon İsveç kronu (Yaklaşık 2.8 milyon TL) tutarında. Bu ödülü 3 kişi kazandığı için para 3 bölünecek.

2014 yılı Nobel Kimya Ödülü ‘nano dünyaya kapı aralayan’, ‘süper çözünürlüklü floresan mikroskobu’ geliştiren çalışmaları nedeniyle ABD'li kimyagerler Eric Betzig ve William E Moerner ile Alman kimyager Stefan W. Hell'e verilmişti.

Aziz Sancar, HDP milletvekili Mithat Sancar'ın da akrabası.

Ödülü kazandıktan sonra açıklama yapan Aziz Sancar, "Bana çok güzel öğretim veren kendi memleketimdir. Bana olağanüstü tıp eğitimi verdi ve o buradaki başarımının kaynağı oldu. O bakımdan ana vatanıma çok minnettarım. Bütün Türk milletine sevgi ve selamlarımı iletiyorum." diye konuştu.

aziz sancar nobel ödllü bilim adamı

aziz sancar kimdir resimleri, fotoğrafları, haberleri

aziz sancar kimdir, 2015 nobel kimya ödülünü kazanan aziz sancar hakkında bilgiler, aziz sancar nobeli nasıl kazandı, aziz sancar nobelden ne kadar para kazandı, 2015 nobel kimya ödülü kime verildi, nobel kazanan türkler, aziz sancar nerede yaşıyor, aziz sancar hangi okuldan mezun, aziz sancar hangi okulda görev yapıyor

Yorum Gönder

2 Yorumlar

İlginç bilgiler, Biyografiler, Dekorasyon önerileri, Güzellik ipuçları, Edebiyat haberleri ve daha fazlası "Bilgilendiren Haberler"de...

- Yorumlarınız hemen yayınlanır.
- Reklam yapmak, HTML kullanmak, Link bırakmak serbesttir.
- Üye olmadan, Anonim olarak da yorum yapabilirsiniz.
- Yorumlarınıza cevap alabilmek için "Beni bilgilendir"i işaretleyin.
- Yapılan yorumlardan site sahipleri sorumlu tutulamaz!



Bilgilendiren Haberler'de günlük diziler, kadın programları, gündüz kuşağı programları, magazin programları, kore dizileri, hint dizileri, yerli diziler, fragmanlar, dizi fragmanları, sinema fragmanları, ilginç bilgiler, ilginç haberler, etkinlik duyuruları, internet ve bilgisayar kullanımına dair faydalı bilgiler, güzellik sırları, dekorasyon önerileri, edebiyat haberleri, komik videolar, oyun tavsiyeleri, sinema filmi fragmanları, blogger ipuçları, biyografiler, sevilen oyuncuların fotoğraf galerileri, şarkı sözleri, müzik listeleri, uydu tv frekansları ve yaşama dair çok daha fazlasını bulacaksınız.

Sosyal ağlarda bizi takip edin: Facebook | Twitter

İnternetten Video İndirme Yöntemleri | Youtube'dan Programsız Mp3 indirme | Aleyna Tilki kimdir? | TPDF ve Resim Dosyasındaki Yazıları Word'e Aktarmak

Bilgilendiren Haberler © 2011-2018. Dizi ve tv programı dışındaki yazıların her hakkı saklıdır. Kaynak göstermek koşulu ile alıntı yapılabilir.