Atatürk ve İnönü Dönemlerinde Din Kitapları Yasaklandı Mı?

Atatürk ve İsmet İnönü döneminde Din kitaplarının yasaklandığı hep iddia edilir. Aslında doğrudur Bazı kitaplar toplatılmıştır.

atatürk dua ederken


Resimde İsmet İnönü'nün toplatılma emrini verdiği “54 Farzlı Büyük ve Tam Namaz Hocası Türkçe Namaz Sureleri” kitabının imzalı kanunnamesi yer almaktadır.


“54 Farzlı Büyük ve Tam Namaz Hocası Türkçe Namaz Sureleri” kitabının imzalı kanunnamesi


Bu kitaplardan birincisi “54 Farzlı Büyük ve Tam Namaz Hocası Türkçe Namaz Sureleri” kitabıdır. Kitabın sadece İsmine baktığımızda dinin yasaklandığını görürüz. İçeriğine baktığımız kitabın İslam dinine karşı tahribat yaptığını görebiliriz.

Burdurlu Abidin Karaaslan tarafından yazılan “54 Farzlı Büyük ve Tam Namaz Hocası Türkçe Namaz Sureleri” isimli kitapta:
6. Sayfada; Ülkemiz’de kabul görmeyen “Ayakkabıya mesh” anlatılmaktadır.
18. Sayfada; “Kunut duaları” yanlış ve eksik olarak verilmektedir.
52. Sayfada; “Üstadının sözünü tutmamak”, “Bir adamı tecrübe etmeden iyi demek”, “Erkeğin ipekli elbise giymesi ve bıyıklarını kesmesi”, “Elbisenin yenlerini ve eteğini uzun yapmak” ‘imansız gitmenin sebepleri’ olarak gösterilmiştir.

Aynı yıl toplatılan İkinci kitapta da durum aynıdır.
Süleyman Dede’nin yazdığı “Tam Mevlidi Şerif Meşhur Mevludları ve Mevlud Hikaye ve İlahilerini Havidir” kitapta ise:
“Sarımsaklı yemeği Çinli hiç sevmezdi.
Fakat ev sahibini de hiç kırmak istemezdi.” (sayfa 93)

“Bu iş Mustafa’ya doğrusu oldu merak,
Acaba otuz lira neden eksik bu tabak?” (sayfa 99)

"Ali baba, bunu da beğenmedi: - Al götür.
Karpuz dedikleri şey olmalı kütür kütür.” (sayfa 103)

“Biraz dünyayı dolaş, gönlün gözün açılsın,
Üzüntüler dağılsın, kederlerin saçılsın."
"Dünyayı dolaşırken, birçok şeyler görürsün,
Yaşamak nasıl olur, bunu anlar bilirsin” (sayfa 105)

gibi, Mevlidi Şerif ile mütenasip olmayan dizeler kitapta mevcuttur.

Kitaplar görüldüğü gibi dinde tahribat yapmıştır. Dini kitapların yasaklandığı iddiasını çürüten bir durum da dini kitapların yasaklandığının iddia edildiği dönemde hiç bir sansürle karşılaşmadan başka yüzlerce dini kitabın yayınlanmış olmasıdır.

Anladığımız kadarıyla bu kitapların yasaklanması cahil halkta devletin dine düşman olduğu algısını yaratmış bu günde ne yazı ki araştırmadan isme bakarak hüküm koyulduğundan bu algı hala devam ediyor.

(bu yazı Facebook'taki Tarih Tarih sayfasından alıntıdır)

Yorum Gönder

1 Yorumlar

İlginç bilgiler, Biyografiler, Dekorasyon önerileri, Güzellik ipuçları, Edebiyat haberleri ve daha fazlası "Bilgilendiren Haberler"de...

- Yorumlarınız hemen yayınlanır.
- Reklam yapmak, HTML kullanmak, Link bırakmak serbesttir.
- Üye olmadan, Anonim olarak da yorum yapabilirsiniz.
- Yorumlarınıza cevap alabilmek için "Beni bilgilendir"i işaretleyin.
- Yapılan yorumlardan site sahipleri sorumlu tutulamaz!



Bilgilendiren Haberler'de günlük diziler, kadın programları, gündüz kuşağı programları, magazin programları, kore dizileri, hint dizileri, yerli diziler, fragmanlar, dizi fragmanları, sinema fragmanları, ilginç bilgiler, ilginç haberler, etkinlik duyuruları, internet ve bilgisayar kullanımına dair faydalı bilgiler, güzellik sırları, dekorasyon önerileri, edebiyat haberleri, komik videolar, oyun tavsiyeleri, sinema filmi fragmanları, blogger ipuçları, biyografiler, sevilen oyuncuların fotoğraf galerileri, şarkı sözleri, müzik listeleri, uydu tv frekansları ve yaşama dair çok daha fazlasını bulacaksınız.

Sosyal ağlarda bizi takip edin: Facebook | Twitter

İnternetten Video İndirme Yöntemleri | Youtube'dan Programsız Mp3 indirme | Aleyna Tilki kimdir? | TPDF ve Resim Dosyasındaki Yazıları Word'e Aktarmak

Bilgilendiren Haberler © 2011-2018. Dizi ve tv programı dışındaki yazıların her hakkı saklıdır. Kaynak göstermek koşulu ile alıntı yapılabilir.